V jubilarno izdanje filmskog festivala o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori u našoj produkciji!

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine koji se održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor. Filmovi će biti prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom četri dana trajanja festivala, što će dodatno upotpuniti turističku i kulturnu ponudu Žabljaka. GMIFF postaje prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM) u saradnji sa Opštinom Žabljak uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva prosvjete i mnogih drugih.

Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1.zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od prošle godine mapirao Crnu Goru u okviru „Green Film Network-a“ i time učinio da se naš festval nađe među 39 narenomiranijih zelenih festivala na svijetu, time postavši međunarodno prepoznat sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

Najznačajnije tijelo festivala – SAVJET čine predsjednica savjeta GMIFF-a mr Ivana Vojinović – generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”, Nikola Medenica – direktor Agencije za zaštitu životne sredine, ekolog dr akademik – Vukić Pulević, Branko Lukovac – diplomata, Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, Milosav Anđelić – državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Mubera Kurpejović – generalna direkrorica Direktorata za visoko obrazovanje, Aleksandar Drljević – glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Željka Radak Kukavičić – direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Blagota Marunović – savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Mladen Vušurović – producent (BelDocs), Vesko Vukićević – predsjednik Opštine Žabljak, Miroje Džabasan – direktor Centra za kulturu, Slađana Knežević –  sekretarka Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vanja Krgović – Šarović – direktorica TO Žabljak, dr Slobodan Tomić.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa odgovornosti i znanja o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ekologije i kinematografije ka kojima Crna Gora teži, te samim tim GMIFF predstavlja veliki korak na tom putu. Festival ujedno doprinosi razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.

 

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

Top