Sinoć je dodjelom nagrada i svečanom ceremonijom na Žabljaku u bioskopu pod vedrim nebom na samoj obali Crnog jezera, završeno V jubilarno izdanje Green Montenegro International Film Fest-a 2019.

 

Žiri u sastavu Maja Bogojević, filmska kritičarka, Ana Vučković, glumica i reditelj Nemanja Bečanović donio je sljedeće odluke:

 

Nagradu Grand prix za najbolje ostvarenje na festivalu u svim kategorijama dobio je film „Zlatna riba, Afrička riba“ autora Tomasa Grand-a I Musa Diop-a iz Senegala.

 

Nagradu za najbolji film u kategoriji Ekologija, dobio je film “Čovjek drveća” reditelja Andrea Trivero-a iz Burkine Faso.

 

Nagradu za najbolji film u kategoriji Ekologija duše, žiri je dodijelio makedonskom filmu “Iscjelitelj” reditelja Đorča Stavrevskog.

 

Nagrade žirija za najbolja glumačka ostvarenja na festivalu, dobili su: Halldora Geirharosdotir za ulogu u islandskom filmu “Žena u ratu”, Blagoe Veselinov za ulogu u filmu “Iscjelitelj” i Tihomir Stanić za ulogu u filmu “Delirijum tremens”.

 

Specijalna nagrade žirija u kategoriji Ekologija duše dodijeljene su filmovima: “Delirijum tremens” autora Gorana Markovića i filmu “Između dana i noći” autora Andra Martinovića.

 

Specijalne nagrade žirija su dodijeljene filmovima iz kategorije Ekologija: “Tajo Tajo” autora Patrika Čedvika iz Velike Britanije, “Godina uz geostacioniranu orbitu” autora Feliksa Diriha iz Njemačke i “Rekvijem za Ćehotinu” autora Branka Gogića iz Crne Gore.

 

Povodom V jubilarnog izdanja Green Montenegro International Film Fest-a direkcija Festivala odlučila je da dodijeli specijalna priznanja pojedinicima za izuzetan doprinos festivalu.

 

Kako stoji u saopštenju direkcije festivala: “Branku Lukovcu, brilijantnom diplomati i izuzetnom čovjeku velikog znanja i iskustva za izuzetan doprinos festivalu od prvog dana njegovog postojanja, kao i za nemjerljiv doprinos razvijanju ekološke i građanske svijesti.

 

Specijalno priznanje, Princu Nikoli Petroviću za angažman i međunarodnu afirmaciju festivala kao i pomoć Fondacije Petrović Njegoš na čijem se čelu nalazi.

 

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos festivalu i prepoznavanje njegove važnosti kako na ekološkom tako i na umjetničkom planu dodjeljena je Nikoli Medenici, direktoru Agencije za zaštitu životne i prirode.

 

Na kraju ceremonije dodjele nagrada, prisutnima se obratio gost festivala, poznati filmski i pozorišni glumac Branislav Lečić, koji je između ostalog kazao da ovaj festival svojim kvalitetom, organizacijom i estetikom prostora u kojem se odvija po mnogo čemu jedinstven i predvidio mu sjajnu budućnost kako na kinematografskom planu tako i na doprinosu i afirmaciji ekološke misli. Time je zatvoreno V jubilarno izdanje Green Montenegro International Film Fest-a.

 

Izvor: CDM