U smaragdnoj oazi pod Durmitorom, pored Crnog jezera, u protekla tri dana vidjeli smo 65 filmova koji su svojim karakterom privukli pažnju ljudi koji vjeruju da film mijenja svijet nabolje, poruka je festivalskog tima, a organizator je Centar za multimedijalnu produkciju.


Projekcije su održane na dvije lokacije, na obali Crnog jezera i u hotelu „Gorske oči“.


“Direkcija festivala, na čelu sa direktorom Blagotom Marunovićem, ocijenila je ovogodišnje izdanje festa kao najuspješnije do sada, u produkcijskom i programskom smislu, čemu u prilog govori činjenica da je publika pogledala veliki broj inspirativnih i važnih ekoloških, igranih i promo turističkih filmova iz Crne Gore, regiona, te sa svih kontinenata uživala u 14 pratećih programa kao i učestvovala u raftinzima rijekom Tarom, kajakingu Crnim jezerom, planinarkim pohodima, biciklističkim turama itd”, navodi se u saopštenju.


GMIFF, međunarodni festival ekološkog filma, je edukativanog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera. Filmski program ove godine selektovao je reditelj i ekološki aktivista Daniel Pavlić (Hrvatska).


Odluku o nagradama donio je žiri sastavljen od profesionalaca iz oblasti kinematografije: reditelj Andro Martinović (Crna Gora), reditelj i direktor fotografije Mustafa Mustafić (BiH), producent i reditelj Dong Hee Chun (Južna Koreja).


U kategoriji „Ekologija duše” treću nagradu dobio je film „Rđa“, autora Rafaela Maleckog iz Poljske, u kojem je autor prvo lice ustupio svojoj junakinji, njenom kreativnom izrazu kao odgovoru na intimne i opšte nedaće.


Druga nagrada otišla je u ruke britanskog autora Metjua Somervila. Nagrađen je njegov film „Sava“ inspirisan rijekom koja povezuje zemlje zajedničkog društvenog, kulturnog i političkog iskustva. Autor prati njen tok, daje joj glas i osluškuje one koji stoje na njenim obalama.


Prvu nagradu u istoj kategoriji dobio je film „Uhođenje Černobilja – istraga nakon apokalipse”, autorke Iare Li iz Sjedinjenih Američkih Država. Autorka vješto kombinuje autentične materijale iz 1986. godine sa snimcima zabilježenim u ovom postapokaliptičnom pejzažu danas.


U kategoriji „Ekologija” – treća nagrada pripala je ostvarenju „Vratimo se izvornom”, Džordza Pirtona iz Velike Britanije. Jedna porodica se neće suditi oko svoje zemlje, neće je prodati niti uništiti gradnjom: učiniće je mjestom okupljanja, djelanja, slavljenja prirode i raznovrsnosti.


Drugu nagradu dobio je „Haboob”, animirani film iranke Mahse Samani. Naizgled idiličan život oca i kćerke, rusoovski osmišljen u skladu sa prirodom, kao privid sreće u podneblju u kojem je vazduh ispunjen česticama praha i prašine. Ostaje samo trag crteža u prašini, kao biljeg u vremenu.


Festivalski Grand prix dobio je film „Budi voda: od Anda do Amazonije”, Hulije Blanji. Nezamjenljiva poput vazduha ili sunca – voda, uslov a ujedno i tajna života.


„Budi voda” je dramatična hronika stanja u koje smo doveli rijeke i jezera, koja nas poziva na akciju, bilo da smo tamo, u podnožju Anda ili na nekoj drugoj obali, objasnili su organizatori.


Žiri je dodijelio i specijalne nagrade. U kategoriji „Ekologija“ dobio je film „Kemikal baders“, Masimilijana Mazote sa Sardinije, Republika Italija.


U kategoriji „Ekologija duše“ dobile su ih glumice – Ana Vučković, za ulogu u filmu „Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača, i Mediha Musliović, za ulogu u filmu „Deset u pola”, Danisa Tanovića.


U kategoriji „Promo-turistički filmovi“, koja je ove godine bila revijalnog karaktera, a u saradnji sa Zagreb Tour Film Festivalom, publika je imala priliku da pogleda 15 filmskih ostvarenja. Takođe, festival od prošle godine radi na promociji mladih crnogorskih sineasta, pa su tokom festivala u saradnji sa FDU prikazana četiri studentska filma.


Wild Beauty Art Festival i GMIFF napravili su simbiozu svojih aktivnosti, koji su za ishod imali tri značajna koncerta, tokom tri večeri GMIFF-a, prije početka projekcija. U pitanju su programi: Matija svira Arsena (Matija Dedić, klavir, Marijana Zlopaša, vokal – gošća koncerta), Glas, najljepši instrument (Ženski hor Collegium Musicum) i Duo Classico, napominju organizatori.


Publika je imala priliku da prisustvuje prezentaciji „Save Soil Montenegro“, kao dio globalnog „Save Soil“ pokreta koju je održala i inicijatorka tog pokreta u Crnoj Gori, glumica Marta Ćeranić i spisateljica Snežana Dabović.


I ove godine je organizovana tradicionalna volonterska akcija čišćenja obale Crnog jezera koju su predvodili volonteri GMIFF-a, pretežno studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti, a koja je uslijedila nakon pomenute prezentacije. Dalje tog dana izvedena su dva mini koncerta: Lana-Asija Dabović (Crna Gora) – lirski sopran u pratnji Oleksij Molcanov (Ukrajina) – klavir, a zatim O’Konards benda, pod nazivom “Live Irish music”.


Takođe, održana je velika regionalna EUSAIR Konferencija „Ekološka povezanost u jadransko-jonskom regionu“ koja je ugostila brojne ekološke eksperte iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.


Publika je imala priliku da doživi interaktivno iskustvo virtualne realnosti – VR program na obali jezera pod nazivom “Polinator park_Park za oprašivanje – virtuelna realnost”, iskustvo života u distopijskoj budućnosti Evrope 2050. koji organizuje Evropska kuća.


Posljednjeg dana održan je Matine koji je bio sastavljen iz sljedećih sadržaja: “Interaktivna sesija: mentalna ekologija” autorke Milene Živković, „Ples mira“ plesne grupe MOHSIRA iz Ukrajine, te Evergreen set by Nina. Nakon toga gosti festivala imali su priliku da uživaju u kajakingu na Crnom jezeru.


Pored navedenih sadržaja gosti i posjetioci su mogli pogledati izložbu fotografija Agencije za zaštitu životne sredine, kao i autora Roberta Sironija čiji je koncept osmišljen tako da prisutni “postaju dio izložbe” kroz izlaganje polaroid fotografija nastalih na licu mjesta, zaključak je saopštenja.