Preksinoć je uz prisustvo brojne publike i gostiju iz inostranstva, u NP Durmitor, na Žabljaku, pored Crnog jezera zatvoren IV "Green Montenegro International Film Fest". 

Nakon završetka projekcije filma Saraj'vo, reditelja Mustafe Mustafića iz Bosne i Hercegovine održana je svečana ceremonija dodjele nagrada za najbolja filmska ostvarenja.

Filmovi su prikazivani na atraktivnom otvorenom prostoru, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, tokom četiri dana festivala, što je dodatno upotpunilo turističku i kulturnu ponudu Žabljaka, navedeno je u saopštenju. 

Na početku ceremonije, Savjet festivala dodijelio je nagradu za životno djelo, akedemiku Vukiću Puleviću – prvom školovanom crnogorskom botaničaru, uvaženom članu Savjeta GMIFF-a. Nagrada za poseban doprinos festivalu, uručena je direktorici Turističke organizacije Žabljak, Vanji Krgović – Šarović.

Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada za najbolja filmska ostvarenja na ovogodišnjem "Green Montenegro International Film Fest-u" u dvije kategorije: Ekologija i Ekologija duše.

Filmski žiri činili su: predsjednica žirija – filmska kritičarka i teoretičarka Maja Bogojević, zatim članica žirija Vanja Vukčević – teoretičarka muzike i moderne/savremene umjetnosti i Dušan Kovačević, glumac CNP-a i producent.

Filmsku selekciju izvršio je umjetnički direktor Slobodan Marunović.

Grand Prix, dodijeljen je filmu ''Harmonija sa deponije''/ Landfill harmonic  / reditelja: Brad Allgood, u koprodukciji Paragvaja, Norveške, Brazila i SAD, uz obrazloženje žirija, da je film nagrađen „Za fanatastičnu upotrebu filmskog jezika koji dočarava život Reciklažnog orkestra Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instumenti potpuno napravljeni od otpada, koji doživljava svjetsku slavu ali i trpi gubitke zbog vremenskih nepogoda. Film je dirljivo svjedočanstvo čarobnog svijeta muzike i ljudske snage, sa moćnom ekološkom porukom“.

Kako je navedeno u saopštenju, u kategoriji ekologija, prvu nagradu osvojio je film: PM 2.5 –Smog ubija / PM 2.5 – Smog kills/reditelja Piotr Biedron iz Poljske.

Ova egzistencijalna i jezgrovita filmska priča prikazana je snažnim i visoko sugestivnim vizuelnim narativom o čovjeku koji živi u smrtonosno zagađenom gradu i koji se suočava sa izborom – između života i smrti.

Druga nagrada pripala je filmu: Drvo i ja  / The tree and me / reditelja Marka Dimića iz Hrvatske.

Snažna filmska priča koja nas, u cinema verite dokumentarističkom stilu, vodi na putovanje spašavanja najstarijeg stabla u Evropi, a koje se nalazi u blizini Dubrovnika, Tresteno, zaslužila je pažnju žirija koji se na ovakav način izjasnio o svojoj odluci, dodaje se u saopštenju. 

Treća nagrada ove kategorije dodijeljena je filmu Pojedi me! / Eat  me! / rediteljke Iline Perianove iz Bugarske „za efektnu, auto-ironičnu filmsku priču koja nas kroz svijet opsjednutosti tjelesnom težinom vodi suptilnim nadrealnim humorom u nijansiranom bogatom vizuelnom narativu“.

U istoj kategoriji, dodijeljena je specijalna nagrada, filmu Bijeg u KostaRiku – Priča iz džungle/ Escape to Costa Rica – The jungle story / reditelja Libora Spaceka iz Češke, uz obrazloženje žirija:“ Za dirljivu priču o čarolijama i raznovrsnosti života u džungli Kostarike, ali i njenoj moći i uticaju na ljude koji, u simbiozi sa svojim prirodnim okruženjem, prolaze kroz process samo-otkrivanja". 

U kategoriji Ekologija duše, prvu nagradu dobio je film iz Srbije "Rekvijem za Gospođu", reditelja Bojana Vuletića, za dirljivu i snažnu priču – filmski debi – o nemogućnosti komunikacije i otuđenju između članova porodice, očaju i bezizlanosti društvene stvarnosti današnje Srbije.

Drugu nagradu zaslužio je film Saraj’vo, reditelja Mustafe Mustafića iz Bosne i Hercegovine.

„Divno ljubavno pismo Sarajevu i njegovim ljudima, koje je na suptilan i emotivan način mogao oslikati samo čovjek koji je svoj cio život proveo u Sarajevu“.

Treća nagrada pripala je filmu: "Muškarci ne plaču", reditelja Alena Drljevića iz Bosna i Hercegovine. 

„Za dirljivu priču o traumama ratniih veterana iz bivše Jugoslavije koje se srijeću na radionici o suočavanju sa prošlošću, sa snažnom anti-ratnom porukom humanosti“.

Odlukom žirija se u kategoriji ekologija duše dodjelila specijalna nagrada filmu Ćajo, reditelja Nedžada Begovića iz Bosne i Hercegovine – „Za nostalgičnu i duhovitu priču o Zoranu Kreziću, zvanom Ćajo, o jednom trajanju u jednom vremenu“.

Drugu specijalnu nagradu dobio je i film ''Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš" –reditelja Milana Karadžića, realizovanog u koprodukciji Crne Gore i Srbije, uz obrazloženje žirija „Za odličnu satiričnu komediju, smještenu u ambijentu gdje se održava festival, ali u dekadama postojanja SFRJ, koja uz duhovitost sjajnog scenarija, prikazuje sudare svijetova ruralnog i urbanog, tradicije i modernosti, normi, rituala i dolaska novog svijeta“.

Ovogodišnji festival zatvorio je jedan od najvećih crnogorskih slikara, akademik Dimitrije Popović.

On se osvrnuo na značaj postojanja GMIFF-a, kao punkta gdje se već događa naša budućnost, te da moramo postati svjesni svog značaja u ovako koncipiranom vremenskom diskursu gdje dovodimo prirodu u opasnost od ljudi, koje ga ugrožava navikama modernog svijeta, u kojem se otuđujemo i zaboravljamo osnovne postulate i vrijednosti koje nas i vezuju sa prirodom iz koje smo nastali.

Direktor festivala Blagota Marunović i GMIFF tim uputio je zahvalnicu svima koji daju podršku zelenom festivalu uz uvjerenje da će istrajati u zajedničkoj misiji da se opravda usvajanje Deklaracije o prvoj ekološkoj državi na svijetu, koja je donešena upravo u ovom gradu prije 27 godina!

Tokom predfestivalskih dana "Green Montenegro International Film Fest-a" volonteri u saradnji i organizaciji TO Žabljak, uspješno su izveli akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera u Opštini Žabljak.

Deset volontera i direktorica TO Žabljak organizovali su ovu aktivnost na lokaciji priobalja Crnog jezera koje pripada Nacionalnom parku Durmitor, navedeno je u saopštenju. 

Akcija čišćenja sprovedena je na planinarskim stazama oko jezera, gdje su volonteri prikupili deset kesa otpada.

Takođe je realizovana i akcija pošumljavanja od strane 100 volontera iz Mađarske, takođe u koordinaciji sa TO Žabljak.

Posađeno je 1001 stablo na području Nacionalnog Parka Durmitor, u području koje je prošle godine nastradalo od požara.

Takođe su u toku festivalskih dana obezbijeđeni uslovi, a sve u cilju adekvatne reciklaže, za pametno odlaganje otpada, kao i mnoge druge akcije u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

Festivalski “aktivizam na djelu” realizovan je u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“ koji ima za cilj smanjenje nivoa emisije CO2, odnosno smanjenje količine otpada i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i NTO uključen je u ozelenjavanje najpopularnijih ljetnjih muzičkih festivala koji su poseban segment turističke ponude Crne Gore.

"Domaćini ovogodišnjeg GMIFF-a su Opština Žabljak i Nacionalni park Durmitor, bez čijeg se razumijevanja i svesrdne podrške festival ne bi mogao organizovati u ovom kapacitetu kako zaslužuje jedna međunarodno priznata manifestacija.

GMIFF je specifičan „zeleni festival“, koji pored primarne aktivnosti od projekcije filmova na temu zaštite životne sredine, održivog razvoja i ekologije ima i za cilj „potpuno ozelenjavanje festivala“, navedeno je u saopštenju. 

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju (CEZAM), uz podršku UNDP-a, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i drugih.