Tokom predfestivalskih dana Green Montenegro International Film Fest-a (GMIFF) koji počinje 4. avgusta, 10 volontera u saradnji i organizaciji TO Žabljak, uspješno su sproveli akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera u NP Durmitor. Akcija čišćenja sprovedena je na planinarskim stazama oko jezera, gdje su volonteri prikupili deset velikih kesa otpada.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i NTO uključen je u proces ozelenjavanja najpopularnijih ljetnjih muzičkih i filmskih festivala koji su poseban segment turističke ponude Crne Gore. Vodeći crnogorski festivali poput Southern Soula, Lake Festa, See Dance Festivala i Green Montenegro International Film Festivala, prvi su zeleni festivali u Crnoj Gori.

Konrektno, pored akcije čišćenja obalnog pojasa Crnog jezera, GMIFF je takođe, nedavno realizovao akciju pošumljavanja od strane 101 volontera iz Mađarske, takođe u koordinaciji sa TO Žabljak. Tom prilikom posađeno je simboličnih 1001 stablo u NP Durmitor, u području koje je prošle godine bilo zahvaćeno požarima. U narednim danima, takođe je planirano obezbjeđenje uslova za pametno odlaganje otpada u okviru četiri dana festivala. Tokom ovogodišnjeg IV izdanja GMIFF-a, pored projekcija filmova i promocije zdravih stilova života kao što su kajaking, planinarkse i biciklističke ture, rafting itd, biće organizovane mnoge druge „zelene akcije“ u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

GMIFF je jedinstven „zeleni festival“ u Crnoj Gori, koji ima za cilj razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprjeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima o održivim idejama i projektima. Festivalski filmovi će, takođe, biti prikazani u veliki broj osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete.

Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Žabljak u saradnji sa CEZAM-om, uz podršku UNDP-a, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Agencije za zaštitu životne sredine, Ministarstva prosvjete, i drugih.

Stay green!