Večeras u 20 sati biće svečano otvoreno III izdanje Green Montenegro International Film Fest – GMIFF.

 

Programom je predviđena festivalska premijera dokumentarnog filma “Kulturni život poklonio – Milorad Stojović” autora Mirka Jakovljevića u 19 sati, dok će izložba karikatura na temu ekologije pod nazivom “ U duši me guši” autora Iva i Igora Ševčenka biti otvorena u 19 i 30 časova. 

 

Festival će otvoriti stalna koordinatorka sistema UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Crnog Gori, Fiona McCluney, a nakon toga će biti prikazan film “Prije potopa” reditelja Fishera Stevensa i producenta Leonarda De Capria (SAD).

 

Festival nastavlja rad sljedećih dana sa projekcijama u Centru za kulturu Danilovgrad, Nikšićkom pozorištu, Barskom ljetopisu, Hotelu Splendid u Bečićima, kao i u brojnim osnovnim, srednjim školama i fakultetima u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore.

 

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu.Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi i sačuvani prirodni resursi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

 

Izvor: Antena M