„Cenzura u medijima predstavlja institucionalni mehanizam zabrane javno upotrebljene pisane ili izgovorene riječi ili slike zbog opasnosti po društveni ili moralni poredak." Definicija je prihvaćena još u periodu prije štampanog novinarstva, a u današnje vrijeme kada više ne bi trebalo da se vode bitke za slobodu izražavanja a protiv cenzure, neprijatno nas je iznenadio potez urednika Jutarnjeg programa na Radio Televiziji Crne Gore.

 

Naime, u okviru kampanje „A šta ćeš ti da uradiš za šume?", Centar za zaštitu i proučavanje ptica je izradio edukativni, promotivni video sa ciljem da se skrene pažnja na ozbiljan problem šumskih požara kao i da se građani pozovu na odgovorno ponašanje i učešće u sprečavanju nastanka istih. Glas naših šuma kroz video, bile su poznate ličnosti: Aleksandar Popaj Radunović, Dejan Dedović, Marija Bozovic, Dubravka Drakic, Aleksandra Mudreša, Igor Majer kao i CEZAM produkcija, koja je vizuelno zaokružila ideju uz pomoć kadrova Solutions4You i Beautiful Montenegro. Rado smo se odazvali pozivu da svoj rad predstavimo široj javnosti i na taj način uz pomoć medija utičemo na svijest građana o ovom veoma značajnom problemu, međutim umjesto iskrene podrške našoj kampanji, dočekali su nas pogaženi profesionalni i etički standardi. Urednik programa je prije samog gostovanja insistirao da ne pominjanjemo koleginicu Aleksandre Mudreše sa televizije Vijesti koja je jedan od aktera kampanje, a osim toga i editovao video materijal tako što je, bez dozvole autora, isjekao djelove u kojima se ona pojavljuje.

 

Zbog čega je urednik smatrao da pominjanje koleginice sa druge televizije može biti opasnost po društveni i moralni poredak, ostaviljamo da zaključe advokati koji će se ovim potezom baviti i zbog povrede autorskih prava. Centar za zaštitu i proučavanje ptica vas još jednom poziva da pogledate kompetan video na linku i svojim odgovornim ponašanjem doprinesete očuvanju velikog prirodnog bogatstva koje imamo. Sačuvajmo šume za buduće generacije ali sačuvajmo i obraz!

 

Izvor: CZIP