Igrani film “Pravo da znaš” i dokumentarno-edukativni film “Homo consumens” premijerno će biti prikazani u srijedu veče u Cineplexxu, a filmovi će biti emitovani i na svim televizijama u cilju bolje informisanosti građana o potrošačkim pravima.

 

To je najavila danas izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Tomović na pres konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati mini grantova dodijeljenih nevladinim organizacijama.

 

Pres konferencija je organizovana u okviru projekta Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori – ZAŠTITI.ME”, koji CeMI sprovodi u saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača, Kvir Montenegrom, i Mrežom za afirmaciju procesa evropskih integracija, a koji je finansijski podržala Evropska Unija.

 

Tomović je najavila da će nakon premijere, koja je zakazana za srijedu u 20 sati, biti organizovano i prikazivanje filmova na sjeveru i na jugu.

 

“Takođe, filmovi će biti emitovani i na svim televizijama i vjerujem da je to najbolji način širenja teme, u smislu da poveća odgovornost svakoga potrošača ponaosob utičući na njih da znaju koja su njihova prava i da poštuju svoje obaveze koje su, takođe zakonom definisane. To je prilika da gradimo društvo sa odgovornim i informisanim potrošača”, pojasnila je Tomović.

 

Ona je istakla da je veoma važno da se dosegne do biznis sektora, koji je, kako je kazala, najkritičniji u lancu, kada je riječ o želji i volji da se pošuje Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o potrošačkim kreditima i drugi.

 

Kroz dvije godine realizacije projekta, kako je rekla, bilo je mnogo aktivnosti, a jedna od njih je, kako je objasnila, postupak mini grantiranja, koji je imao za cilj povećanje ukupne zaštite prava potrošača u Crnoj Gori, pomoću jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za zastupanje, pružanje usluga i za podizanje svijesti.

 

“Od 17 aplikacija, koliko smo ih primili finanisrali smo tri najbolje. Riječ je o projektu “Mladi u sistemu zaštite potrošača”, koji sprovodi NVO Naša Budućnost. Tu je projekat “Pravo da znaš” režisera Branka Baletića, koji sprovodi NVO “Culturom”, kao i dokumentarno edukativni film “Homo consumens” reditelja Blagote Marunović, koji sprovodi CEZAM”, pojasnila je Tomović.

 

Predstavnica NVO “Naša budućnost”, Ilinka Otašević, kazala je da je projekat “Mladi u sistemu zaštite potrošača”, realizovan na teritoriji opštine Nikšić, a prepoznat je problem slabe informisanosti građana o potrošačkim pravima.

 

“Mladi su najosjetljivijia i marginalizovana društvena grupa, a ipak su potencijal svakoga društva. Kao takvi se ne uključuju u rješavanje problema zajednice i neaktivni su svojim djelovanjem”, rekla je Otašević.

 

Kroz projekat je, kako je pojasnila, realizovana trodnevna obuka za 20-oro mladih satrosti od 19 do 25 godina na temu “Kako zaštititi svoja prava i postati odgovoran potrošač”.

 

“Oni su osmislili jedan performans u toku obuke, koji je izveden u Nikšiću na pet lokacija”, kazala je Otašević.

 

Ona je istakla i da je urađeno istraživanje, u kojem je učestvovalo 500 mladih iz Nikšića.

 

“Dobili smo rezultat da 52,8 odsto mladih nije upoznato da uopšte postoji Zakon o zaštiti potrošača u Crnoj Gori, dok 65,12 odsto smatra da ne dobija dovoljno informacija na temu zaštite potrošača. Oni smatraju da bi im trebalo više informacija, a da su ključni akteri u informisanju građana mediji i organizacije civilnog društva”, navela je Otašević.

 

Režiser filma “Pravo da znaš”, Branko Baletić, kazao je da je iskustvo pripreme rada na projektu pokazalo da ljudi uopšte ne znaju da postoji Zakon o zaštiti potrošača.

 

“To je uticalo na to kako da postavimo film u igranoj formi, da ne bude pretenciozan, a da ipak ukaže na problem. Treba sada razmišljati o tome kako to dići na nivo pristupa koji je bliži ljudima. S druge strane, trebalo bi možda, u okviru postojećih uspješnih serija, uzeti tipskog junaka koji se nametnuo publici u određenom periodu i sa njim uraditi nešto”, smatra Baletić.

 

Prema njegovim riječima, kada se govori o ostvarivanju građanskih prava potrebno je praviti korak po korak.

 

“Pravo na zaštitu potrošača pripada jednom veoma važnom segmentu građanskih prava. Ako ovo ostane samo na ovim akcijama, to ne može doprijeti do šire publike. Sve se krije u tome da dopremo do posljednjeg potrošača u nekome selu, u kome ima samo jedna jedina radnjica”, pojasnio je Baletić.

 

Glavna akterka fima “Homo consumens”, Lidija Vujačić, ocijenila je da je i proizvodnja i potrošnja povezala sve segmente u društvu i na neki način postala najveća sila.

 

“Zbog čega ovo kažem? Pa, svi smo potrošači. To je velika tema koja može da se analizira i postavi fenomenološki”, smatra Vujačić.

 

Film će, kako je kazala, na određeni način, preusmjeriti pogled građana na potrošnju i na njih same kao potrošače, u smislu jedne pametnije kupovine.

 

“Kada kažemo pametnije kupovine, mislim na to da se zapitamo da li nam baš to treba i u tolikoj količini. Jer, savremeni čovjek počinje da gomila sve više i više stvari. Potrošnja je na neki način kolonizovala naše vrijeme, posebno naše slobodno vrijeme. Jer smo u slobodno vrijeme, najviše potrošači”, navela je Vujačić.

 

Reditelj filma “Homo consumens”, Blagota Marunović, rekao je da je Društvo sociologa Crne Gore, izradilo tromjesečno istraživanje u kontinentalnom dijelu, na sjeveru i jugu.

 

“To je nama poslužilo kao scenario i početna baza odakle smo napravili film. Sa druge strane, imamo osvrt profesorice, doktorice Vujačić koja je pričala o antropologiji konzumerizma i uopšte o fenomenu tog post modernog društva. Tako da imamo dva aspekta, jer je ipak nemoguće odvojiti prava potrošača od jednog šireg koncepta konzumerizma i uopšte kapitalizma, koji je zahvatio Crnu Goru i sve nas u njoj”, objasnio je Marunović.

 

Izvor: CEMI