U centru za kulturu Danilovgrad svečano otvorena II edicija festivala „Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) 2016. Otvaranju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici Opštine Danilovgrad, članovi Savjeta festivala, kancelarije UNDP u Crnoj Gori, Ministarstva turizma i održivog razvoja, studenti Policijske akademije i brojni posjetioci.

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrada i član Savjeta festivala dr Miško Djurović istakao je, da je grad počastvovan ovakvim dogadjajem, posebno što se ova manifestacija dogadja u desetogodišnjici nezavisnosti države Crne Gore i 25.god. od proglašenja ekološkom državom.

 

,,To je prilika da vidimo obimnu filmsku gradju posvećenu ekologiji, koja nedvosmisleno govorio o daru prirode koju smo obavezni sačuvati. To su projekcije koje imaju vrstan umjetnički kvalitet, i sada u Danilovgradu predstavljaju dokumentarno filmsku i informativnu vrijednost, posebno uz saznanje što do nas dopiru sa širokog horizonta svijeta“.

Stalna koordinatorka sistema UN Fiona McCluney, predstavnica kancelarije UNDP u Crnoj Gori poručila je da će kinematografija svakako pomoći da se razvije kultura koja poštuje životnu sredinu.

 

,,Ovaj festival ima dugoročnu viziju da afirmirmiše prirodne resurse Crne Gore, njihovo racionalno korištenje i zaštitu njene autentične ,,divlje ljepote“. Većina onih koji posjete Crnu Goru, kao i ja sama, impresionirani su kvalitetom vazduha, čistoćom vode, i gotovo netaknutim pejzažima gora i mora“, kazala je McCluney.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, rukovoditeljka Direktorata za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini Tamara Djurović, iskazala je snažnu podršku resornog ministarstva u organizaciji II edicije ,,Green Montenegro International Film Fest“ 2016.

 

,, Neobično mi je drago da su umjetnici pronašli ovaj način da učine život ljepšim, sadržajnijim i kvalitetnijim, i time doprinesu očuvanju životne sredine, kroz filmska ostvarenja, predavanja, organizovanje biciklističkih tura, planinskih pohoda, izložbi i turističke obilaske“ kazala je Djurović.

 

Sprecijalni gost festivala je Republika Hrvatska, pa je ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić , poslala pismo podrške, u kome ističe:


,, Danas kada Crna Gora s opravdanim ponosom obilježava 25 godina od proglašenja ekološkom državom, sigurno je i među vama ima onih koji se s puno kritičnosti osvrću na proteklu četvrtinu stoljeća pitajući se da li se moglo i više i bolje pa da ova prelijepa i ponosita država s tom jedinstvenom odrednicom postane u punom smislu – UZOR. Sigurno se moglo i bolje i više, ali pitanje da li postoji prostor za bolje i više u mnogoznačnom očuvanju okruženja, kada pojedinca pa i većinu društva muče egzistencijalna pitanja – i dobronamjerna kritika će morat biti blaža. Zato, uživajte ovih dana u filmovima iskustava drugih, uzmite od njih sve što će vaš život učiniti vrijednijim i ljepšim – i tome ćete se radovati i vi i autori koji su svojim radovima izazvali vašu pozornost.„stoji u pismu ambasadorke Hrvatske u Crnoj Gori.

Nakon svečanog otvaranja festivala priredjena je projekcija filma iz kategorije ,,Ekologija“, francuske produkcije pod nazivom ,,HUMAN“ i to je prvi film koji je premijeru imao u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u septembru prošle godine, u prisustvu Generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Muna.


Kako bi festivalska priča imala što više odjeka, posebno kod mladih, projekcije filmova već su počele , u Gimnaziji ,,Petar I Petrović Njegoš,, u Danilovgradu, Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“ u Podgorici, kao i Osnovnoj Školi ,,Njegoš“ u Spužu. S tim će nastaviti i narednih dana, i za studente Policijske akademije u Danilovgradu i na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.


Organizatori i producenti događaja su: Opština Danilovgrad, Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal theatre iz Podgorice.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Partneri festivala su: UNDP, Agencija za zaštitu životne sredine, SEFF – Smaragdni eco film festival., Zagreb tourfilm festival, beldocs, baneff (stockholm), crnogorska kinoteka, švedski institut i drugi.


Prijatelji festivala su: Univerzitet Donja Gorica, NVO Green home, Kajakaški klub „Morača“, Planinarski klub Prekornica i drugi.