Nakon kratkog pozdrava umjetničkog direktora projekta Slobodana Marunovića mnogobrojnim posjetiocima obratio se čuveni glumac Tihomir Stanić koji je istakao da mu je čast da otvori filmsku kamp koloniju, jer nije mislio da je ovakav projekat zamisliv, te da se radi o divnom poduhvatu za koji vjeruje da će uroditi isto tako divnim filmovima. A kad postoji riješenost da se stvaraju filmovi onda dolaze i rezultati.

Kako je Tihomir Stanić rekao: „Dok možda neki na globalnom nivou važniji ljudi rade neke druge stvari, mi ovdje činimo nešto čudesno otvarajući Međunarodnu Filmsku Kamp Koloniju u selu Podglavice u Martinićima. Otvorena je!“

Nakon toga su gledaoci imali prilike da pogledaju film koji je takođe rezultat jedne filmske radionice „Dok su oni letjeli na mjesec“, autora Boriša Simovića. Glavnu ulogu u filmu tumači upravo Tihomir Stanić.

Fokus prve edicije Međunarodne filmske kamp kolonije je snimanje dokumentarnog filma „Mljevenje istorije“ u čijoj realizaciju učestvuju mladi reditelji, dramaturzi, snimatelji, montažeri i producenti iz čitavog regiona.