Green Montenegro International Film Fest se ove godine tradicionalno održava u Centru za kulturu Danilovgrad, kao i u Nikšićkom pozorištu, hotelu „Splendid” u Bečićima i u gotovo svim osnovnim, srednjim školama u Crnoj Gori po dogovoru i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore.

 

Festival će se održati u periodu od 14.-16. decembra 2017.godine. Organizatori ovogodišnjeg festivala GMIFF su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju, NVO Montenegin Universal theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva za održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete.

 

GMIFF je konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine. Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu. Festival je edukativanog i nekomercijalanog tipa, takmičarskog karaktera, podijeljen u III kategorije: 1. zaštita životne sredine, 2. ekologija duše, 3. promotivno turistički filmovi i sačuvani prirodni resursi. Pored priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu.

 

Članovi Savjeta GMIFF-a su: dr Miodrag Đurović – predsjednik SO Danilovgrad, poslanica u Skupštini Crne Gore Daliborka Pejović, princ Nikola Petrović – predsjednik Fondacije “Petrović Njegoš”, dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, Branko Lukovac – diplomata, Ljubiša Perović – šef Diplomatskog protokola u MVP Crne Gore, Blagota Marunović – savjetnik za međunarodne odnose u Skupštini Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović – ministar evropskih poslova, Ivana Vojinović – direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Damir Davidović – državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, glumac Slobodan Marunović, Mladen Vušurović – producent (BelDocs), Gojko Kastratović – reditelj, Slađana Pavlović – pomoćnica ministra zdravlja i Darko Mrvaljević projekt menadžer.

 

Green Montenegro International Film Fest postaje prepoznat kao centar ekološkog i kulturnog identiteta države Crne Gore i kao pokretač konkretnih akcija i održivih ideja na planu zaštite očuvanja prirodnih resursa naše zemlje. Značaj projekta se ogleda u tome, što je GMIFF od ove godine mapirao Crnu Goru na svjetskoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time učinio festival međunarodno prepoznatim sa ciljem stvaranja svojevrsnog imidža i ekskluzivnosti prve Ustavom definisane ekološke države na planeti.

 

Tokom trajanja programa biće prikazano 93 filmska ostvarenja od čega 19 u dvije takmičarske kategorije – kategorija Ekologija (10 filmova), Ekologija duše (9 filmova). Promotivno turistički (60 filmova) koje će ocjenjivati studenti Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, i u Off programu (14 filmova).

 

Projekcije će biti održane i u okviru programa Barskog Ljetopisa kao i na Univerzitetu Donja Gorica.

 

 

Grad Danilovgrad, je prošle godine, preko II izdanja Green Montenegro International Film Fest-a 2016 označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti. Na otvaranju ovogodišnje edicije festivala svoje prisustvo su najavili značajni gosti, predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva.

 

Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd.

 

Prošlogodišnje II izdanje GMIFF-a, koje je bilo cetralno dešavanje povodom 25 godina od proglašenje Crne Gore ekološkom državom, ocijenjeno je kao vrlo uspješno i festival je kao takav prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetima Crne Gore i u inostranstvu.

 

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Makedonija.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

 

Festival organizuju Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), Montenegrin Universal Theatre i Centar za kulturu Danilovgrad.

 

Partneri Festivala su: NTOCG, Zagreb Tourfilm Festival, UNDP, Belgrade International Green Culture Festival – Green Fest, Sisački ekološki Filmski Festival SEFF.

 

Prijatelji Festivala su: Hotel Splendid, JU Niksićko pozorište, Barski ljetopis, Metropolis, Plantaže 13 jul, Radio Krš.

 

Medijski sponzor Festivala: RTCG.

 

Izvor: CDM