Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je prepoznat kao jedan od 38 najboljih ekoloških filmskih festivala iz cijelog svijeta i ove godine je dobio jedinstvenu priliku da učestvuje na Prvom međunarodnom forumu filmskih festivala o životnoj sredini, koji će se održati u gradu Seia, u planinskoj turističkoj regiji Serra da Estrela u Portugalu od 13. do 15. oktobra 2018. godine.

 

Forum, koji organiziraju CineEco 2018 i Zelena filmska mreža (Green Film Network), dio je 24. izdanja festivala o životnoj sredini u Portugalu, podržanog od strane Centar za portugalski turizma.

 

Ovaj forum će se održati uz prisustvo 38 direktora i predstavnika filmskih festivala iz 28 zemalja: Albanije, Argentine, Austrije, Brazila (3), Kanade, Kolumbije, Hrvatske, Češke, Dominikanske Republike, Francuske (3), Njemačke (3), Indije, Irana, Italije, Japana, Kosova, Malezije, Meksika, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Srbije, Južne Koreje, Španije (2), Švajcarske, Turske, Sjedinjenih Američkih Država (3) i Portugala.

 

Forumu će, ispred Green Montenegro International Film Fest-a prisustovati predsjednica Savjeta GMIFF-a mr Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

 

Tokom tri dana Foruma predstavnici festivala će imati priliku da raspravljaju o pitanjima umrežavanja i šireg spektra zajedničkog djelovanja u oblasti zaštite životne sredine, filmske industrije i održivih projekata u državama iz kojih dolaze, da ojačaju veze i promovišu važnost audiovizuelnih platformi koje stimulišu društvene i održive promjene.

 

Ovom pozivu je prethodilo uspješno IV izdanje Green Montenegro International Film Fest-a (GMIFF), koje je održano u periodu od 4.-7.avgusta u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor. Filmovi na temu zaštite životne sredine i održivog razvoja, sa svih meridijana svijeta, prikazani su na atraktivnom otvorenom prostoru, noću, pored Crnog jezera, ispod samog vrha Durmitora, pred velikim brojem stranih turista, gostiju i mještana, uz veliki broj pratećih programa, što je dodatno upotpunilo turističku i kulturnu ponudu sjevera Crne Gore.

 

Cilj Green Monntenegro International Film Festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz konkretne aktivnosti na polju zaštite životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim predstavlja veliki korak na tom putu.

 

Tokom festivala volonteri su uspješno izveli akciju čišćenja obalnog dijela Crnog jezera u Opštini Žabljak. Akcija čišćenja sprovedena je na planinarskim stazama oko jezera, gdje su volonteri prikupili deset velikih kesa otpada. Takođe je realizovana i akcija pošumljavanja u okviru koje je posađeno 1001 stablo na području Nacionalnog Parka Durmitor, u području koje je prošle godine nastradalo od požara. U toku festivalskih dana obezbjeđeni su uslovi u cilju adekvatne reciklaže, za pametno odlaganje otpada, kao i mnoge druge akcije u duhu zaštite životne sredine i smanjenja karbonskog otiska.

 

Organizatori ovogodišnjeg IV GMIFF-a su Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM) u saradnji sa Opštinom Žabljak, Nacionalnim parkom Durmitor uz podršku Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, UNDP-a i drugih.

 

Izvor: CDM