Sinoć je za polaznike 1. Međunarodne Filmske Kamp kolonije održano predavanje Aleksandre Vuković na temu „Poetika u filmovima Živka Nikolića“, a nakon toga je pred prepunim gledaliptem uslijedila projekcija filma Živka Nikolića “Čudo neviđeno“, koju su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom. Veče je završeno žurkom DJ Revena TK do jutarnjih časova.

Danas je nastavljeno snimanje ekološkog dokumentarnog filma „Mljevenje istorije“ o kamenolomima u selu, na kojem sa velikim entuzijazmom radi filmska ekipa studenata iz Crne i regiona.

Na samoj rijeci Zeti koja protiče kraj samog kampa u 18h održaće se likovno – muzičko – scenski performans u kome će učestvovati čuveni skulptor iz Pariza Zlatko Glamočak, student Fakulteta Umjetnosti na UDG, Milena Janković i glumac Slobodan Marunović.

Za polaznike kampa večeras u 19h filmski reditelj Nemanja Bećanović održaće predavanje „Evaluacija filmske baštine“, a  u 21h prikazće se projekcija dokumentarnog filma „Linija života“ mlade crnogorske autorke Katarine Bulajić. U nastavku večeri uslijediće filmski razgovori oko logorske vatre, kao i gastronomsko veče, gdje će sami učesnici spremati specijalitete iz svojih krajeva.

Sjutra, posljednjeg dana kolonije, pored redovnih aktivnosti na snimanju filma, od 18h za studente, učesnike kolonije, prikazaće se kratkometražni dokumentarni filmovi: „Oglav“ -  Živka Nikolića, „Strasti“ – Vladimira Perovića i „Malj“ – Aleksandra Ilića, u prvom crnogorskom privatnom bioskopu Art Cinema u Martinićima, koji je sa entuzijazmom osnovala porodica Marunović (Slobodan Marunović – glumac Crnogorskog Narodnog Pozorišta i njegovi sinovi Blagota Marunović – direktor Međunarodne Filmske Kamp Kolonije, Martinići 2016 i Danilo Marunović – pozorišni i filmski reditelj).

 

Produkciju i organizaciju 1. Međunarodne Filmske Kamp Kolonije potpisuje Centar za multimedijalnu produkciju - CEZAM iz Podgorice, koji je prema utiscima učesnika kolonije na sproveden na visokom nivou i predstavlja pionirski produkcijski projekat u predivnom, još neotkrivenom i po ljepoti čudesnom prostoru , na Zeti kraj sela Podglavice. 

U organizaciji NVO Podglavice u neđelju u 20h, kao podršku filmskom kampu i u ime zahvalnosti za uključivanje u rješavanju ekološkog problema, mještani Podglavice održaće svečanost u čast 1. Međunarodne Filmske Kamp Kolonije.