U Danilovgradu će u periodu od 25. do 27. juna, biti održan "Green Montenegro International Film Fest“, festival ekološkog filma.

 

Na festivalu će biti prikazani filmovi crnogorske, regionalne, evropske i svjetske produkcije, koji će obuhvatiti aktuelne teme kao što su ekologija, zaštita životne sredine i održivi razvoj.

 

Projekat festivala su podržali Ministarstva kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a realizuje ga JU Centar za kulturu Danilovgrad, uz podršku Opštine Danilovgrad i u saradnji sa nevladinim organizacijama Montenegrin Universal Theatre i Centrom za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nWWRmaweesE

 

"Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, nastala je iz razloga što je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su realizovali Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma realizuje u takvom ambijentu, odnosno u Danilovgradu", saopšteno je iz organizacije.

 

Tokom tri dana trajanja Festivala ekološkog filma, osim projekcija filmova, koje predstavlju primarnu aktivnost festivala, održaće se i posebna Panel diskusija na temu zaštite živote sredine.

 

"Projekat ima za cilj da se dobije originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine.  Cilj festivala je razvijanje i podizanje svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls, ali i kroz unaprijeđenje znanja i informisanosti o ekologiji", navodi se u saopštenju.

 

Predsjednik Savjeta filmskog festivala „Green Montenegro International Film Fest“ je predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad dr Miodrag Đurović. Članovi savjeta su državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, predsjednik Fondacije „Petrović Njegoš“, princ Nikola Petrović, dr Vukić Pulević, prof. dr Mihailo Burić, predsjednik Savjeta Zelenih Crne Gore Branko Lukovac, nezavisni programski i produkcioni konsultant, direktor “Beldocsa” Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović, glumac Slobodan Marunović i koordinator festivala Blagota Marunović.