Festival ekološkog filma "Green Montenegro International Film Fest" na kojem će biti prikazano devet filmova, biće održan od 25. do 27. juna u Danilovgradu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u KIC-u "Budo Tomović".

 

Na Festivalu će biti prikazano devet filmova crnogorske, regionalne i svjetske produkcije, koji obuhvataju aktuelne teme, kao što su ekologija, zaštita životne sredine i održivi razvoj.

 

Festival će 25. juna, s početkom u 19 sati i 30 minuta otvoriti švajcarski film “Više od meda”, reditelja Markusa Imhoofa, a nakon njega će biti prikazano ostvarenje rediteljke Lucy Walker “Zemljasmeća” (produkcija Engleska/Brazil).

 

Druge večeri, 26. juna, na repertoaru su sljedeći filmovi: “Lovcina mine” italijanskih reditelja Giuseppea Capelana i Marie Cappabiance, crnogorski film “Između rijeke i ljudi”, autora Mladena Ivanovića, “Posljednji ulov”, Markusa CM Schmidta (Njemačka) i meksički film “H2Omx", Lorenza Hagermana.

 

Na završnoj večeri, u subotu, 27. juna biće prikazana tri filma: “Vrh” Hannesa Langa (Njemačka), “Voda do grla” hrvatskog reditelja Danijela Pavliča i “Bicikla protiv automobile” Fredrika Gertena (Švajcarska).

 

Na konferenciji su govorili dr Mihailo Burić, član Savjeta Festivala, Slobodan Marunović, umjetnički direktor Festivala i Mirjana Maja Popović, PR Festivala. 

 

"Festival je zamišljen kao konceptualni filmski festival na temu zaštita životne sredine, i ono što će biti prikazano je zaista reprezentativno, tako da smo imali sreću da dobijemo ove filmove", kazao je umjetnički direktor Slobodan Marunović.

 

"Sve će se ovo dešavati u starom bioskopu 'Zeta' gdje sam ja gledao svoje prve filmove, pored rijeke Zete, u Centru za kulturu koji je nedavno renoviran", kazao je Marunović.

 

Jedan od razloga nastanka i kreiranja ovog festivala, jeste činjenica da će iduće godine biti 25 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

 

"To je skoro četvrt vijeka. Pitanje koliko se krenulo s tom idejom, koliko je ta ideja u vremenu i prostoru tranzicije i balkanskih sukoba mogla biti na pravi način valorizovana i realizovana. Mi smo ti koji treba svojim potomcima da ostavimo ovaj prostor ne samo čist, ekološki i fizički, nego da ga očistimo duhovno, da svojim potomcima ne ostavimo hipoteku podjela, zavada ideoloških, građanskih, religioznih i bilo kakvih kojih smo svjedoci u vremenu u kojem živimo", rekao je Marunović.

 

Pored projekcija filmova, koji predstavljaju primarnu aktivnost Festivala, tu je i prateći program, u vidu promocije lokalnog i crnogorskog turizma, kao što su izložba meda i pčelinjih proizvoda, izložba fotografije na temu ekologije, planinarski pohodi, biciklističke ture ka određenim destinacijama i ostale promocije zdravih stilova života.

 

U subotu će biti održana panel diskusija "Crna Gora ekološka država" na kojoj će učešće uzeti bivši ministri ekologije, NVO i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Puno je razloga zašto je Danilovgrad odabran za grad u kojem će se održati ovakav Festival.

 

"Danilovgrad je prepoznat po mnogim projektima kao što su Spuško ljeto, Rijekom Zetom, donacije za uređenje prostora od Ujedinjenih Emirata, donacije preko IPA programa za obnovljenu infrastrukturu. Danilovgrad je bio pilot vrlo uspješnog projekta Evropske unije za održivi razvoj i životnu sredinu. Gradonačelnik Danilovgrada je juče proglašen najboljim gradonačelnikom jugoistočne Evrope" kazao je član Savjeta Festivala, dr Mihailo Burić.

 

Festival će otvoriti akademik dr Vukić Pulević, jedan od najznačajnijih crnogorskih i evropskih botaničara.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i Ministarstva održivog razvoja i turizma, a realizuje ga Centar za kulturu Danilovgrad, u saradnji s Opštinom Danilovgrad, i nevladinim organizacijama Montenegrin Universal Theatre i Centar za multimedijalnu produkciju iz Podgorice.