Dokumentarni turistički film "Bez granica – otkrivamo svijet – Crna Gora" koji je snimila ugledna njemačka televizija Sat 1 TV u saradnji s kancelarijom UNDP u Crnoj Gori već je vidjelo više od dva miliona gledalaca u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, saopšteno je danas iz UNDP.

 

U saopštenju se dodaje da je ovaj film premijerno domaćoj publici prikazan na završnoj večeri "Green Montenegro International Film Festa" 16. decembra, u hotelu "Splendid" u Bečićima.

 

"Ugledna njemačka TV stanica SAT 1 dokumentarac o Crnoj Gori emitovala je u okviru popularnog putopisnog serijala "Bez granica: otkrivamo svijet", u kojem predstavlja najatraktivnije destinacije svijeta onako kako ih vidi prosječan turista. Film prikazuje Crnu Goru kroz priče sa mještanima različitih crnogorskih predjela, a ideja ekipe SAT 1 bila je da prikaže Crnu Goru iz ugla koji do sada nije bio uobičajen u emisijama ovog tipa. Narator priče o Crnoj Gori u ovom dokumentarcu je Mikael Bader, Njemac koji živi u Baru i bavi se turizmom", navodi se u saopštenju UNDP.

 

Iz UNDP su rekli da dokumentarac istražuje glavna turistička odredišta, a dodatni značaj cjelokupnog projekta je njegov ekološki karakter.

 

"UNDP je iz svog ugla, kroz moć filma pokazao šta je odgovorni turizam i šta nastojimo da zaštitimo za buduće generacije. Svojim učešćem u projektu nastojali smo da podstaknemo živu raspravu o odgovornom turizmu, damo podršku razvoju zelenog i angažovanog turizma u kojem svaki turista doprinosi razvoju destinacije koju posjeti", rekli su iz UNDP. 

 

"Nastojali smo da skrenemo pažnju i na bogatu floru i faunu, kulturnu baštinu i istorijsku važnost, te divlju ljepotu predjela i ekološki značaj tih lokacija. Na taj način otvarili smo raspravu o potrebi razvoja istinskog održivog turizma. Zahvalni smo njemačkoj Sat TV 1 što je prepoznala inovativni niskokarbonski crnogorski pristup turizmu i imala sluha da kroz film ispriča taj segment priče - namijenjen povećanju svijesti turista o značaju zaštite naših resursa i važnosti odgovornog turizma’", kazala je menadžerka projekta niskokarbonskog turizma Aleksandra Kiković.

 

Izvor: Vijesti