U okviru drugog dijela Green Montenegro International Film Fest - GMIFF) u Centru za kulturu u Danilovgradu, bogatom programu, koji čine projekcije ekoloških i turističkih filmova, posjetioci festivala su imali priliku da se upoznaju sa brojnim ekološkim problemima kako kod nas, tako i u svijetu.

 

- Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprjeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim Green Montenegro International Film Fest predstavlja veliki korak na tom putu - ističu organizatori.

 

Tako su učenici osnovnih škola „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada i „Njegoš“ iz Spuža, srednjoškolci iz gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice i „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrads, kao i studenti Policijske akademije imali priliku da pogledaju ekološke i turističke filmove. Drugog dana festivala organizovana je i radionica „Čovjek i biodiverzitet“, gdje su govorili dr Biljana Telebak i dr Danilo Mrdak. Izložba pod istim nazivom priređena je u školi „Vuko Jovović“ u Danilovgradu, kao i postavka nazivom „Izrazi negodovanja“ Vasa Kneževića. Juče je, osim projekcija filmova, organizovano predavanje generalne direktorice za zaštitu životne sredine i šefice Radne grupe za poglavlje 27. na temu ekologije i pridruživanja EU Ivane Vojinović. Uslijedila je vožnja biciklima od RESPA-e do manastira Ždrebaonik, kao i kajakaški pohod od Slapa na Zeti do mosta u Danilovgradu, u saradnji sa Kajakaškim klubom „Morača“ iz Podgorice. Upriličena je i premijera filma „Maljat i Visočica“ Ana Trebše čija su tema ekološki problemi.

 

Posljednjeg dana festivala nastavlja se s projekcijom filmova na različitim lokacijama, a tursitičko-promotivne filmove vidjeće i studenti Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice.

 

Svečano će biti uručene nagrade za najbolja ostvarenja, kao i Gran pri festivala.