"Green Montenegro International Film Fest“ održaće se od 20. do 23. septembra u danilovgradskom Centru za kulturu. GMIFF je zamišljen kao konceptualni filmski festival na temu zaštite životne sredine, a njegovo drugo izdanje održava se uoči obilježavanja 25 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu. Festival ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Danilovgrada i Crne Gore.

 

Kako najavljuju organizatori, cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim „Green Montenegro International Film Fest" predstavlja veliki korak na tom putu. 

 

Organizatori i producenti festivala su: Opština i Centar za kulturu Danilovgrad, Centar za multimedijalnu produkciju – CEZAM i Montenegrin Universal Theatre iz Podgorice. 

 

Festival ima selekciju svjetskih, regionalnih i domaćih filmova na temu zaštite životne sredine, a pored neosporne umjetničke dimenzije ima misiju podizanja ekološke svijesti u zemlji.

 

Program ovogodišnjeg festivala sadrži svjetsku i regionalnu selekciju, podijeljenu u tri kategorije: Zaštita životne sredine, Ekologija duše i Turistički promo film. 

 

Pored filmskog programa biće organizovane dodatne ekološke i građanske aktivnosti, poput projekcija filmova u osnovnim i srednjim školama i na univerzitetima, zatim biciklističke ture, planinarske pohode, predavanja u prirodi, regate rijekom Zetom, izložbe, turističke obilaske...

 

Danilovgrad je, preko Green Montenegro International Film Festivala ove godine označen na mapi ekoloških gradova UN u okviru Evropske nedjelje mobilnosti.

 

Otvaranju ovogodišnjeg GMIFF prisustvovaće predstavnici UN-a u Crnoj Gori, diplomatskog kora, političke i kulturne scene, javnog života i gosti iz inostranstva.

 

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu, nastala je zato što je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su sproveli Vlade Crne Gore i Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj. 

 

"Projekat direktno odgovara na potrebu da Crna Gora trajno dobije jedan originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture, obrazovanja i društvenog aktivizma u cilju zaštite životne sredine. Festival objedinjuje i savremene tendencije prožimanja različitih društvenih sektora, kao što su javne ustanove, institucije kulture, NVO sektor, itd", navode organizatori festivala.

 

Prošlogodišnji, prvi GMIFF ocijenjen je vrlo uspješnim i kao takav je prepoznat kao višestruko neophodan ekološkoj državi Crnoj Gori, crnogorskoj kulturi i obrazovanju, a takođe značajan i neophodan generaciji mladih sineasta koji se školuju na Univerzitetu Crne Gore i van granica naše države.

 

Članovi Savjeta GMIFF-a su: predsjednik Savjeta dr Miodrag Đurović, predsjednik SO Danilovgrad, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma  Daliborka Pejović, princ Nikola Petrović, predsjednik Fondacije "Petrović Njegoš", dr akademik Vukić Pulević, dr Mihailo Burić, predsjednik stručnog Savjeta "Zelenih Crne Gore" Branko Lukovac, šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Ljubiša Perović, savjetnik u Skupštini Crne Gore Blagota Mrunović, producent Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović i glumac Slobodan Marunović. 

 

Ovogodišnji specijalni gost Festivala je Republika Hrvatska.

 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

 

Partneri Festivala su: Sisački ekološki Filmski Festival, Zagreb Tourfilm Festival, BelDocs, BaNeff (Stockholm), Valcau New Film Festival, Crnogorska Kinoteka, Švedski institut. 

 

Prijatelji Festivala su: NVO Green Home, Kajakaški klub „Morača“, Planinarski klub Prekornica, Univerzitet Donja Gorica. 

 

Medijski sponzor Festivala je RTCG.