II izdanje filmskog festivala o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori u našoj produkciji!

Green Montenegro International Film Fest“ (GMIFF) je konceptualni filmski festival na temu zaštita životne sredine, koji se po drugi put 2016. godine održao u Centru za kulturu Danilovgrad, u periodu od 20. do 23. septembra. Drugo izdanje GMIFF-a se održalo u oči obilježavanja značajnog jubileja – 25 godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu i tim povodom predstavljalo centralno dešavanje u državi. Ovaj filmski festival ima tendenciju da postane sastavni dio kulturne i turističke ponude Crne Gore.

Program ovogodišnjeg festivala sadržao je svjetsku i regionalnu selekciju, podijeljenu u tri kategorije: 1. Zaštita životne sredine, 2. Ekologija duše i 3. Turistički promo film. Tokom trajanja programa bilo je prikazano preko 70 filmova, vrhunskih mainstream i nezavisnih produkcija iz 40 zemalja širom svijeta. Pored redovnih projekcija u bioskopu  “Zeta” u sklopu Centra za kulturu Danilovgrad,  blizu 4000 gledalaca je moglo pogledati filmove i u osnovnim i srednjim školama u Podgorici, Spužu i Danilovgradu, na crnogorskim univerzitetima, u prirodi na projekcijama na otvorenom itd.

Cilj festivala je razvijanje i podizanje nivoa svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz  umjetnički impuls i unaprijeđenja znanja i informisanosti o ekologiji, kroz upoznavanje sa globalnim  trendovima ka kojima Crna Gora teži, te samim tim „Green Montenegro International Film Fest"  predstavlja veliki korak na tom putu. Koncept samog festivala uz selekciju svjetskih, regionalnih i  domaćih filmova na temu zaštite životne sredine, pored neosporne umjetničke dimenzije, prije svega ima opšti cilj kao što je podizanje ekološke svijesti u zemlji.

Publika Green Montenegro Inernational Film Festa je ona koja se svojim dolaskom na projekcije filmova i prisustvom dodatnim ekološkim i građanskim aktivnostima u okviru festivalskih aktivnosti kao što su biciklističke ture, planinarski pohodi, predavanja, projekcije filmova u prirodi, regate rijekom Zetom, izložbe, turistički obilasci itd, definiše kao kritična masa, kao grupa svjesnih građana koji otvoreno daju podršku potrebi očuvanja životne sredine time pokazujući spremnost da budu dio jedne kolektivne i globalne akcije za očuvanje planete, na što smo mi kao tim posebno ponosni. 

Top